İmplant Nedir?

 

 

Kaybedilen dişlerin yerine tedavi amacıyla yerleştirilen, bir süre sonra kemik dokusuyla kaynaşan, doğal bir diş gibi iş görebilen, uygun maddeden yapılmış diş köklerine implant diyoruz.

İmplant Neden Titanyum Metalden Yapılır?

Günümüzde İmplant maddesi olarak en çok kullanılan olan  metal türü titanyumdur. Titanyum, doku uyumu iyi olan ve senelerdir çok sayıda tıp alanında güvenle tercih edilmekte olan bir metal  türüdür. Silindir ve ya vida şekline getirilip özel bazı işlemlerden geçtikten sonra İmplant olarak kullanılmaya hazır bir hale getirilir.


Dişhekimliğinin temel amacı, kaybedilen dişleri fonksiyon ve estetik olarak doğal dişlere benzer şekilde yerine koyabilmektir. Hastanın çiğneme, konuşma, gülme gibi fonksiyonları yapabilmesi dış görünümden daha önemlidir. Çiğneme doğa tarafından mükemmel bir şekilde geliştirildiğinden, tek bir diş kaybı sonucunda bunun yapay herhangi bir şeyle tam olarak onarılması mümkün değildir. Ancak, insan yapısı bir diş kökünün (yani implantın) çene kemiğine yerleştirilmesi doğala en yakın tedavidir. İmplant, bu işi bilen uzman diş hekimleri tarafından muayenehanede lokal anestezi altında yapılabilecek basit bir işlemdir. İmplant üzerine yapılan diş , doğal dişiniz gibi görünür, tıpkı doğal performans gösterir. İmplant insanlık tarihi kadar eskilere dayanan bir uygulamadır.Tarihinin çeşitli kademelerinde insanlar, çene kemiği üzerine diş görevini görecek parçalar monte etmeyi bir çözüm olarak görmüşlerdir.

KİMLER İMPLANT TEDAVİSİ İÇİN UYGUNDUR?

1. Normal bir yara iyileşme kapasitesi olan 2. Ağız hijyenini sağlayabilecek 3. Yeterli miktarda ya da yeterli miktara ulaştırılabilecek potansiyelde sağlıklı kemik yapısına sahip 4. İmplant yapımı için kesinlikle sakınca teşkil eden bazı hastalıkları olmayan herkes, implant tedavisi görebilir.

İMPLANT UYGULAMASININ UYGUN OLMADIĞI DURUMLAR NELERDİR ?
Bazı sistemik hastalıklar veya çeşitli engellemeler nedeniyle implant uygulaması tercih edilmemektedir. 1. Çenedeki kemik yapısının uygun olmaması yada yetersiz veya anatomik olarak riskli olması durumlarında, 2. Kalp rahatsızlığı olan bireylerde, 3. Kontrol altında olmayan Diabet (Şeker) hastalarında, 4. Kan pıhtılaşma sorunları yaşayan kişilerde, 5. Alkol veya ilaç bağımlılığı olan bireylerde, 6. Hastanın cerrahi işlemlere yatkın olmaması durumunda ( aşırı korku , endişe ) 7. Hastanın maddi durumunun iyi olmaması ( pahalı bir işlem olması nedeniyle) ve 8. Hastanın implant sonrası oral hijyenini ( ağız temizliğini ) tam olarak sağlayamayacağı durumlarında implant uygulaması önerilmemektedir.